Slechtvalken in AmsterdamSlechtvalken bij de Hemweg, Amsterdam - AdultenSlechtvalken bij de Hemweg, Amsterdam - Eieren en mannetjeSlechtvalken bij de Hemweg, Amsterdam - Jongen en vrouwtjeSlechtvalken bij de Hemweg, Amsterdam - JongSlechtvalken bij de Hemweg, Amsterdam - JongPeregrines at the Hemweg, Amsterdam - Immature Hemweg

De Nuon (voorheen UNA) centrales aan de Hemweg, Amsterdam en bij de Vijfhoek, Diemen, zijn beide sinds enige tijd 's winters de vaste verblijfplaats van een paartje Slechtvalk.

In de lente van 2003 leek het paar aan de Hemweg broedgedrag te vertonen. Dit werd bevestigd op 12-04-03, toen tijdens een inspectie van de nestkast drie eieren gevonden werden, het eerste gedocumenteerde broedgeval van Slechtvalken in Amsterdam. Klik op het tweede plaatje voor foto's van de eieren en close-ups van het mannetje.

Tijdens verdere observaties bleek dat ongeveer een week later prooi(delen) naar de nestkast werden gebracht, een indicatie dat de eieren uitgekomen waren. Op 06-05-03 werd de nestkast opnieuw bezocht en de twee uitgekomen jongen geringd. Klik op het derde plaatje voor foto's van de jongen en close-ups van het vrouwtje.

In 2004 werden vier eieren gelegd en deze bleken bij een nestcontrole op 13-05-04 allemaal uitgekomen te zijn! Klik op het onderste plaatje voor foto's van de eieren en jongen.

Het jaar erop werd het Belgische vrouwtje verjaagd of gedood door een nieuw vrouwtje. Door deze territoriale conflicten kwamen de vogels pas laat to broeden maar uiteindelijk kwamen drie kuikens uit. De jongen werden op 06-06-05 geringd. Klik op het onderste plaatje voor foto's van de jongen en van de ouders in vlucht.

In 2006 kwamen vier mannetjes uit en kon met zekerheid vastgesteld worden dat het nieuwe vrouwtje uit Duitsland komt.

Nieuw! Dit jaar kwamen vier jongen uit, drie mannetjes en een vrouwtje. Zowel het mannetje als het vrouwtje kwamen polshoogte nemen bij de kast, wat resulteerde in een bewegende beelden (herlaad pagina om filmpje in onderste plaatje opnieuw te spelen).

De verrichtingen van de Slechtvalken van de Hemweg kunnen gevolgd worden met een webcam! Deze is te vinden op de website van de Werkgroep Slechtvalk Nederland. Nieuw!Bewegende webcambeelden zijn te bekijken het Beleef de lente portaal van Vogelbescherming.

Slechtvalken bij de Vijfhoek, Diemen - Adulten Diemen

In Diemen wordt ondanks de aanwezigheid van een kast vooralsnog alleen overwinterd.